Terug
22 / 02 / 2017

Even voorstellen:
Leerling slager Chris, 24 jaar

‘Sinds 1 februari van dit jaar ben ik begonnen met de SVO Vakopleiding Food. En dan de slagersopleiding natuurlijk. Het is een MBO opleiding waarbij je vier dagen per week in de praktijk werkt en één dag in de week, op woensdag, naar school gaat. Bij Speciaalslager Van Schaik heb ik een prima plek gevonden!’

Hoe ben je hier zo toe gekomen en wat deed je hiervoor?

‘Na het ROC heb ik een paar jaar in de festivalwereld gewerkt. Ook leuk, maar uiteindelijk toch niet echt mijn ding. Hard werken is prima, maar het was te onregelmatig voor mij. En ik wilde ook graag een echt ambacht leren, iets specialistisch, iets wat niet iedereen zomaar kan.

En toen kwam je op het idee om slager te worden?

‘Ja, ik was altijd al geïnteresseerd in voeding en het mooie van het slagersvak is ook dat het altijd zal blijven. Mensen zullen altijd blijven eten en als het even kan toch ook vaak een lekker stukje vlees.’

‘Maar echt slager ben ik natuurlijk nog niet’ zegt Chris bescheiden. ‘De opleiding duurt 3 jaar, en ik ben nog maar net begonnen. Het eerste jaar werk je vooral als productiemedewerker, het tweede jaar wordt je pas echt slager, en het derde jaar gaat ook over ondernemen, voor als je bijvoorbeeld een eigen zaak zou willen beginnen.’

En wil je dat?

‘Natuurlijk is dat mijn ambitie, maar je weet nooit hoe het loopt. Voorlopig richt ik me helemaal op Speciaalslager Van Schaik. Een echte kwaliteitsslagerij waar ik een hoop kan leren. Er werken hier nog vier andere leerlingen waarvan 2 slagers die al iets verder zijn dan ik, dat maakt het ook nog eens een gezellig en leuk bedrijf om te werken. En doordat ik niet altijd in hetzelfde filiaal werk, is het lekker afwisselend.’

Wat valt je op aan je nieuwe vak?

‘Dat het echt hard werken is, maar wel heel erg leuk. Er wordt door iedereen lange dagen gemaakt, maar ook lichamelijk is het af en toe best zwaar. Neem bijvoorbeeld de worstmakerij, dat is echt pittig hoor. Maar wel een van de leukste dingen die ik tot nu toe gedaan heb. Mensen denken natuurlijk wel eens ‘ze stoppen van alles in zo’n worst’, maar hier gaat dat echt super zorgvuldig en het beste vlees wordt voor de worsten gebruikt.’

Wat maak je zelf graag klaar?

‘Ik woon nog bij mijn ouders, dus ik hoef niet zo vaak iets klaar te maken. Maar als ik dat doe, dan maak ik graag een heuplapje van de koe. De Filet Mignon. Iedere koe heeft maar twee lapjes van ongeveer 200 gram tot maximaal 400 gram per stuk. Dat is echt héél lekker mals vlees…

Chris, dank voor het interview en veel succes met je opleiding!