Terug
sticker

Stoere barbecue klassieker: Pulled pork

Een mooi groot stuk varkensvlees, gesneden van de schouder met een lekker randje vet, is de basis voor deze overheerlijke barbecue klassieker. Het randje vet is echt nodig om een mals eindresultaat te bereiken.
De bereiding is niet ingewikkeld; de oven of barbecue doet vooral het werk. Het vlees wordt langzaam gegaard dus reken op een flink aantal uren in de oven of BBQ. De bereidingswijze is als volgt:

  • Begin met een stuk vlees van minimaal 1 kg.
    De bereidingswijze nodigt wel uit om een lekker groot stuk te bereiden. Is je gezelschap klein, dan kan je het lekker uitdelen aan de buren – uitnodigen kan helaas nog niet – of je maakt er de volgende dag een ander lekker gerecht mee.
  • Start een dag van te voren met het goed kruiden van de procureur, zoals wij dit stuk vlees noemen.
    Maak een droog kruidenmengsel (dry-rub) van:
    • 15 gram zeezout per kg vlees;
    • 1 el bruine suiker;
    • 1 el gerookte paprikapoeder;
    • 1 el chili peper;
    • 1 el komijn.

    Natuurlijk kan je nog andere kruiden aan deze basis-rub toevoegen om je eigen specifieke rub te maken.

  • Smeer het kruidenmengsel op het vlees en masseer het in.
  • Leg het stuk procureur afgedekt 24 uur in de koelkast, dan kan de rub goed intrekken.
  • Voor de bereiding laten we de oven of barbecue voorverwarmen tot een temperatuur van 110 graden.
  • Leg dan de procureur op het rooster in de oven, plaats tegen het uitdrogen onder het rooster een bak water. Maak gebruik van een kerntemperatuurmeter en steek deze recht in het stuk procureur.
    Sluit de oven en start de slow cooking bereiding tot een kerntemperatuur van 70 graden. Hoe lang dit duurt hangt af van grootte, dikte en vetpercentage van het vlees. Ook de temperatuur en temperatuurschommelingen van oven of BBQ hebben invloed op de bereidingstijd. Zorg dat deze zo constant mogelijk is.
  • Wanneer de kerntemperatuur bereikt is, verpak je het vlees in aluminiumfolie. Daarna leg je het terug in de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 90 graden en laat het vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van 80 graden.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het minimaal 10 minuten rusten.
  • Verwijder de aluminiumfolie, vang het braadvocht op.
  • Neem 2 vorken en trek hiermee het vlees uit elkaar (pullen). Voeg het opgevangen braadvocht toe en je hebt het heerlijke vleesgerecht ‘pulled pork’.

Dit stoere barbecuevlees is bekend om de combinatie op een broodje met barbecuesaus en koolsla. Maar op een wat gure dag is dit vlees ook heerlijk bij zuurkoolstamppot of in een ovenschotel. Eet smakelijk!