Terug
Lente stoofpotjesticker

Lente stoofpotje

Het mooie van runderstooflapjes is dat je het altijd kunt eten. Natuurlijk is het lekker op een frisse, winterse dag, maar ze smaken ook superlekker op een zonnige lentedag. Wat dacht je van een lekkere lentestamppot, bijvoorbeeld met snijbonen of raapstelen met zo’n supermals stukje rundvlees? Zulk heerlijk zacht vlees met veel jus dat lekker heeft staan te pruttelen.

Niet iedereen is bekend met de bereidingswijze van het vlees. Om je op weg te helpen geven we een algemene werkwijze:

 • Dep het vlees met keukenpapier droog en bestrooi rondom met peper, zout en wat bloem.
 • Braad eerst het vlees rondom zachtjes aan in ruim boter, nadat het schuim van de boter is weggetrokken en er geen gesis meer hoorbaar is. Niet te hard aanbraden, maar net genoeg om het vlees dicht te schroeien en wat kleur te geven. Stoofvlees dat te hard wordt ‘dichtgeschroeid’ krijgt nooit meer de kans om zacht en mals te worden.
 • Haal het vlees vervolgens uit de pan en blus het braadvocht af met bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier. Het stoofvocht kun je vervolgens op smaak brengen. Je kunt er een verkruimelde plak ontbijtkoek toevoegen en een laurierblaadje.
  Opmerking: Als je het vlees niet uit de pan wil halen, let dan op dat het vocht, wat je toevoegt, niet koud is. Als je namelijk koud vocht (bouillon, bier of wijn) toevoegt, bestaat de kans dat het vlees zich als het ware afsluit (‘schrikt’). Het wordt dan niet meer echt zacht en neemt minder smaken op.
 • Na het op smaak brengen gaat het stoofvlees terug in de pan. Laat het op het kleinste pitje (eventueel met sudderplaatje) sudderen. Een andere optie is om het vlees in een ovenvaste pan/schaal met deksel op 100 graden in de oven te laten sudderen.
  De inhoud van de pan mag niet gaan koken, anders wordt het vlees alsnog droog en taai en dat is zonde van ons kwaliteitsvlees. 😉
  Laat het vlees met een bijna gesloten deksel lekker zo’n 2,5 uur sudderen op een laag pitje (of op 100 graden in de oven). Draai het vlees wel regelmatig.
 • Hoe lang je de pan moeten laten opstaan, hangt af van de hoeveelheid bindweefsel en de grootte van het stuk vlees. Voor specifiek advies, kan je altijd terecht bij onze medewerkers in de winkel.

Smakelijke tips van de slager

Of je nou een ervaren of een beginnende kok bent, we beantwoorden graag jouw vragen en hebben handige en smakelijke tips voor je om zelf het allerlekkerste stoofvlees klaar te maken. Het onovertroffen vlees van het Blanc Bleu rund is daarvoor de basis. Je bent van harte welkom in één van onze winkels.