Terug
sticker

Hamlappen

Want de hamlap leent zich voor vele bereidingswijzen en feestelijke maaltijden.
Traditioneel wordt de hamlap van de achterbout in dikke plakken gesneden. Deze braad je in een klein uurtje gaar. Heerlijk bij de echt Hollandse maaltijd. Kruid het vlees naar wens en braad de lappen in ruim boter aan. Als de boter goed heet is, krijg je gelijk een lekker braadkleurtje. Daarna het vuur zo laag zetten dat de boter zacht bubbelt. Eventueel nog wat boter toevoegen. Voeg geen vocht toe en keer af en toe het vlees.
Gooi de heerlijke boter/jus die je overhoudt niet weg! Giet deze naderhand in een bakje en bewaar in de koelkast. De dagen erna kan je dit toevoegen bij andere varkensvlees gerechten. Bijvoorbeeld bij gepaneerde schnitzels, want daar heb je nauwelijks jus van.

Ook voor feestelijke wokgerechten en saté of babi ketjap is het magere vlees uitstekend geschikt. Door de stevige structuur zijn hamlappen makkelijk in blokjes of reepjes te snijden. Marineer het vlees van tevoren en bak of grill op middelhoog vuur in 20 minuten gaar. Hele dunne reepjes kunnen wat korter.
Voor wokgerechten bak je de groenten eerst lekker aan. Haal deze uit de pan en verwijder eventueel het vocht dat de groenten losgelaten hebben. Wok het vlees bruin en gaar. Voeg daarna de groenten weer toe
Saté grillen we op een niet te hete barbecue . Af en toe een kwast met marinade tijdens het grillen erover.